فهرست مطالب

پژوهش پرستاری ایران - پیاپی 3 (زمستان 1385)

مجله پژوهش پرستاری ایران
پیاپی 3 (زمستان 1385)

  • تاریخ انتشار: 1385/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زهره پارسا یکتا، فرهاد رمضانی بدر، علیرضا خاتونی صفحه 7
    صلاحیت بالینی بکارگیری مدبرانه و همیشگی مهارت های تکنیکی و ارتباطی، دانش، استدلال بالینی، عواطف و ارزشها در محیطهای بالینی می باشد. در حقیقت صلاحیت، مفهوم پیچیده ای است که به عنوان بازده نهایی هر سیستم آموزشی دربر گیرنده حیطه های مختلف یادگیری است. هدف از این مطالعه تعیین نظرات دانشجویان سال آخر کارشناسی پرستاری در مورد صلاحیتهای بالینی خود و میزان دستیابی به آن است.
    مواد و روش کار
    این مطالعه یک تحقیق توصیفی از نوع مقطعی است. نمونه های جامعه پژوهش متشکل از 91 نفر دانشجوی سال آخر کارشناسی پرستاری دانشگاه علوم پزشکی تهران در نیم سال دوم تحصیلی 84-83 می باشند که به صورت سرشماری انجام شد. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه ای 2 بخشی شامل: اطلاعات شخصی نمونه ها و بخش دوم صلاحیتهای بالینی حرفه پرستاری است. این صلاحیتها در 7 قسمت: بررسی و جمع آوری سیستماتیک اطلاعات، برنامه ریزی و تدابیر مراقبتی، نکات اخلاقی و قانونی، تکامل و رشد حرفه ای، امنیت و آسایش مددجو و خانواده، مدیریت ارائه مراقبت و همکاری با سایر اعضای تیم درمان مورد بررسی قرار گرفت. به منظور تجزیه و تحلیل آماری از آمار توصیفی (جداول توزیع فراوانی، میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی (ضریب همبستگی پیرسون 05/0p <) استفاده شد.
    یافته ها
    با توجه به برگشت70 پرسشنامه یافته ها بیانگر موافقت کامل نظرات اکثر نمونه های پژوهش در موارد زیر است: 4/81 درصد بررسی و جمع آوری سیستماتیک اطلاعات، 65/78 درصد برنامه ریزی و تدابیر مراقبتی، 4/81 درصد مراقبت های اخلاقی و قانونی، 6/78 درصد پیشرفت و تکامل حرفه ای، 3/84 درصد امنیت و آسایش مددجو و خانواده آنها، 5/77 درصد مدیریت پرستاری و 80 درصد همکاری با سایر اعضا تیم درمان. از نظر میزان دستیابی به صلاحیتهای بالینی در حد متوسط و به شرح زیر است: 6/58 درصد بررسی و جمع آوری سیستماتیک اطلاعات، 9/52درصد برنامه ریزی و تدابیر مراقبتی، 6/68 درصد رعایت نکات اخلاقی و قانونی، 3/64 درصد پیشرفت و تکامل حرفه ای، 60 درصد امنیت و آسایش مددجو و خانواده آنها، 3/64 درصد مدیریت پرستاری و 60 درصد همکاری با سایر اعضا تیم درمان. هیچ ارتباط معنی داری نیز بین مشخصات دموگرافیک دانشجویان مذکور با نظرات آنها در مورد صلاحیتهای بالینی و میزان دستیابی به آن وجود نداشته است.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد همه واحد های پژوهش به صلاحیتهای بالینی حرفه پرستاری که بر گرفته از استانداردهای مراقبتی این حرفه است، معتقد نمی باشند. از طرفی میزان دستیابی اکثر نمونه های پژوهش به صلاحیتهای بالینی متوسط و ضعیف بوده است که می تواند راهنمای مناسبی برای تعیین راهکارهای عملی در مورد تغییر دیدگاه دانشجویان و میزان دستیابی آنها به صلاحیتهای بالینی باشد.
    کلیدواژگان: دانشجویان کارشناسی پرستاری، نظرات دانشجویان، صلاحیت های بالینی، میزان دستیابی
  • مینا جوزی، راضیه امینی، وجیهه نوربخش صفحه 15
    حوادث عروقی مغز سومین علت مرگ و میر در جوامع غربی، پس از سکته های قلبی و سرطانها می باشند. سکته مغزی علاوه بر ایجاد مرگ و میر باعث ناتوانی در تمام طول عمر نیز می شود که می تواند به صورت اختلالات گوناگون حرکتی، جسمی، تکلمی، حافظه، بینایی و... باشند. در کنار اقدامات درمانی حمایتی معمولی که در بیمارستانها جهت کاهش مشکلات این بیماران انجام می شود، اقدامات درمانی مکملی چون ماساژ درمانی نیز کاربرد دارد که جزء یکی از مهمترین اقدامات پرستاری محسوب می شود. هدف از این پژوهش، تعیین تاثیر ماساژ درمانی بر میزان فشار خون سیستولیک و دیاستولیک بیماران مبتلا به CVA بود.
    مواد و روش کار
    این تحقیق یک مطالعه نیمه تجربی با طرح دو گروهی، دو مرحله ای، موازی و آینده نگر است که در بخش داخلی اعصاب و روان بیمارستان شریعتی اصفهان بر روی50 بیمار CVA بستری در بخش (25 نفر گروه ماساژ، 25 نفر شاهد) انجام شد. نمونه گیری به روش آسان صورت گرفته و واحدهای پژوهش به طور تصادفی در گروه ها تقسیم شدند. در گروه ماساژ، به همراهی بیمار، نحوه صحیح انجام تکنیک ماساژ، آموزش داده شد. پس از اطمینان از صحت انجام ماساژ، روزی 7 بار تحت نظارت پژوهشگر، تکنیک انجام شد. قبل و بعد از هر بار ماساژ، فشار خون بیمار اندازه گیری شد. در گروه کنترل، به جز مراقبتهای معمولی روزانه، اقدام خاصی صورت نگرفت. ابزار گرد آوری اطلاعات، گوشی و فشار سنج عقربه ای استاندارد بود. در پایان، مقادیر فشار خون در دو گروه با هم مقایسه شدند.
    یافته ها
    نتایج آزمون تی زوج نشان داد که میانگین فشار خون بیماران گروه ماساژ بعد از مطالعه نسبت به قبل از مطالعه کاهش داشته است که این میزان کاهش معنادار می باشد (05/0p<). در گروه کنترل میانگین فشار خون بیماران بعد از مطالعه نسبت به قبل از مطالعه افزایش داشته است که این میزان افزایش معنادار می باشد (05/0p<).
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج به دست آمده نشان دهنده تاثیر مثبت ماساژ در کاهش فشار خون بیماران مبتلا به سکته مغزی می باشد. بنابراین می توان این روش را به عنوان روشی مکمل در کنار درمان روتین سکته مغزی، جهت افزایش بهبودی بیماران و احساس رفاه آنها توصیه نمود. واژه های کلیدی: ماساژ، ماساژدرمانی، طب مکمل، سکته مغزی
    کلیدواژگان: ماساژ، ماساژدرمانی، طب مکمل، سکته مغزی
  • مژگان خادمی، نصرالله علی محمدی، حیدرعلی عابدی، درسا دهقان اناری صفحه 23
    بیماری ها و صدمات نه فقط ساختارهای ویژه، مکانیسم های فیزیولوژیک و روانشناختی را تحت تاثیر قرار می دهند، بلکه به طور کلی بر عملکرد انسان اثر می کنند. اختلال جدی در عملکرد انسانی باعث اختلال دائم یا موقت در توانایی فرد برای مراقبت از خود می شود. زندگی نباتی یکی از این اختلالات جدی و مرحله ای از عدم هوشیاری و عدم آگاهی کامل از خود و محیط اطراف می باشد، که باعث می گردد بیمار توانایی خود مراقبتی را از دست داده و نیازمند به یک سیستم مراقبتی جبرانی کامل گردد. هدف این گزارش موردی توصیف و تفسیر نمونه ای از مراقبت وابسته طولانی مدت به وسیله اعضای خانواده برای یک بیمار در وضعیت نباتی پایدار بر اساس تئوری اورم می باشد. مورد: بیمار یک مجروح جنگی34 ساله ایرانی ساکن اصفهان است که در سال 1366 در هفده سالگی متعاقب انفجار در جنگ دچار ضربه مغزی شده و سپس وارد زندگی نباتی گردیده است. عامل اصلی مراقبت پدر 58 ساله وی با تحصیلات ابتدایی است. جهت جمع آوری اطلاعات کیفی و کمی از اندازه های زیست فیزیولوژیک، معاینه بالینی، مشاهده نحوه مراقبت و مصاحبه با عامل مراقبت استفاده شده است. در هنگام جمع آوری اطلاعات، وضعیت سیستم ها از قبیل سیستم پوششی، تنفسی، قلبی و عروقی، ادراری و... طبیعی بود. تست های آزمایشگاهی شامل هماتولوژی، بیوشیمی خون، کشت خون، آنالیز ادراری، کشت ادرار، تراکم استخوانی و... طبیعی بود و در مجموع هیچ یک از عوارضی که در بیماران با کاهش سطح هوشیاری دیده می شود از قبیل زخم بستر، سوء تغذیه، عفونت و... دیده نشد.
    بحث و نتیجه گیری
    این مطالعه ماهیت شفا بخشی خانواده را که از طریق عشق و امید تضمین کننده حیات انسان است، مورد تایید قرار می دهد. به عقیده اورم عشق یک عاطفه انسانی مثبت است که انسان را به ماورای موقعیت سوق می دهد. بخشش که یک قسمت فعال از عشق کامل می باشد مراقبت کنندگان را قادر می کند تا با بیمار خود یکی شوند و این یکی شدن کمک می کند تا موقعیت ویژه زندگی را درک نموده و در جهت حل موقعیت مشکل تلاش نمایند. مراقبت وابسته یک عملکرد ویژه خانواده است. در موقعیت های مشکل، قدرت خانواده و عشق انسانی حاکم بر آن باید بیش از پیش مورد توجه سیستم مراقبت رسمی واقع شود و در جهت قدرت بخشی خانواده گام برداشته شود. علاوه بر این با توجه به نقش عواطف انسانی در ارائه مراقبت جامع و مؤثر، پرورش نگرش و عواطف انسانی در آموزش پرستاری باید مورد توجه واقع گردد. زیرا مراقبت مؤثر نه فقط نیازمند عملکرد بر اساس دانش حرفه ای می باشد بلکه نیازمند عشق، عاطفه و نگرش انسانی می باشد.
    کلیدواژگان: بشر دوستی بالینی، تئوری نقص مراقبت از خود اورم، زندگی نباتی
  • سهیلا شمسی خانی، ابوالفضل ره گوی، مسعود فلاحی خشکناب، مهدی رهگذر صفحه 31

    خودکشی یک معضل اصلی سلامت است که پیشگیری از آن کاربرد رویکردهای مبتنی بر شواهد علمی و مطالعات را می طلبد. افرادی که اقدام به خودکشی می کنند دچار نقص در مهارتهای مقابله ای می باشند که نقش مهمی در سلامت روان دارد. روش های شناخت درمانی مانند آموزش مهارت حل مساله باعث افزایش مهارت مقابله ای می شود و در پیشگیری از خودکشی سودمند می باشد. هدف مطالعه حاضر تعیین تاثیرآموزش مهارت حل مساله بر مهارت مقابله ای افراد اقدام کننده به خودکشی می باشد.

    مواد وروش کار

    این پژوهش یک مطالعه نیمه تجربی است و نمونه پژوهش را 80 نفر از بیماران اقدام کننده به خودکشی تشکیل می دهد که با توجه به معیارهای ورود و با روش بلوک های تبدیل شده تصادفی به دوگروه 40 نفری آزمون و شاهد تقسیم شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و سنجش مهارت مقابله ای بلینگرموس بود. برای تعیین اعتبار پرسشنامه از اعتبار محتوی وبرای تعیین پایائی از ضریب آلفا کرونباخ و همسانی درونی استفاده شد. در ابتدا هر دو گروه از نظر مهارت مقابله ای سنجیده شدند. پس از هماهنگی با گروه آزمون، آموزش مهارت حل مساله (الگوی گلدفریدودیویدسون) طی10-7 جلسه انفرادی به مدت 30- 45 دقیقه (4بار درهفته) برای گروه آزمون اجرا شد. دو هفته پس از اتمام آموزش هردو گروه مجددا«از نظر مهارت مقابله ای سنجیده شدند. جهت تحلیل داده ها از آزمون های تی زوجی و مستقل و آنالیز کوواریانس استفاده شد.

    یافته ها

    بین میانگین مهارتهای مقابله ای (هیجان مدار و مشکل مدار) در هر دو گروه آزمون و شاهد قبل از انجام مداخله تفاوت معنی دارمشاهده نشد. اما این اختلاف پس از مداخله معنی دار بود (000/0p=) در گروه آزمون بین میانگین مهارتهای مقابله ای (هیجان مدار و مشکل مدار) قبل و بعد از مداخله تفاوت معنی دار مشاهده شد (000/0p=).

    بحث و نتیجه گیری

    آموزش مهارت حل مساله بر مهارتهای مقابله ای افراد اقدام کننده به خودکشی موثر بوده و می تواند در جهت درمان رفتاری افراد و همچنین ارتقاء سلامت و پیشگیری از خودکشی بکار رود.

    کلیدواژگان: اقدام به خودکشی، مهارت حل مساله، مهارت مقابله ای
  • مجید نجفی کلیایی، عباس عبادی صفحه 41
    آنژیوگرافی کرونر یک روش تشخیصی معمول در بیماری عروق کرونر است. بعد از انجام این پروسیجر بیماران بدلیل احتمال ایجاد عوارض عروقی ناشی از برش ناحیه فمورال، باید در تخت استراحت نمایند، که عموما بیش از 24 ساعت طول می کشد. این بی حرکتی طولانی مدت خود می تواند موجب بروز عوارضی شود لذا این مطالعه ارزیابی تاثیر تغییر وضعیت بیمار در تخت بر روی کمر درد و عوارض آنژیوگرافی انجام شد.
    مواد و روش کار
    این مطالعه یک پژوهش نیمه تجربی است. بدین منظور بیماران بطور تصادفی در دو گروه شاهد و مداخله (هرکدام 60 نفر) قرار گرفتند. گروه شاهد مراقبت معمول بعد از آنژیوگرافی شامل قرار گرفتن در وضعیت به پشت خوابیده برای 6 ساعت و بیحرکت نگهداشتن اندام مبتلا را دریافت کردند. گروه مداخله طی 6 ساعت اول بعداز آنژیوگرافی هر ساعت در یکی از وضعیتهای خوابیده به پهلوی راست، خوابیده به پهلوی چپ و به پشت خوابیده قرار می گرفتند.
    یافته ها
    در هر دو گروه شدت کمردرد با افزایش زمان استراحت در تخت، افزایش یافت. علاوه بر این گروه شاهد سطوح بالاتری از درد را در طی 4 مرحله بررسی درد، گزارش کردند. عوارض بعد از آنژیوگرافی شامل تهوع، استفراغ، خونریزی و هماتوم بین دو گروه اختلاف معنی داری را نشان نداد.
    بحث و نتیجه گیری
    یافته های این تحقیق نشان داد که بیماران می توانند وضعیت خودشان را در تخت زودتر از زمان بیان شده در پروتکلهای رایج تغییر دهند. تحرک زودتر و تغییر وضعیت بعد از آنژیوگرافی خطر بروز عوارض بعد از آنژیوگرافی را افزایش نمی دهد بلکه در مواردی باعث کاهش بعضی از عوارض نیز می شود.
    کلیدواژگان: تغییر وضعیت، کمر درد، آنژیوگرافی کرونر
  • مولود فرمهینی فراهانی، زهرا کاشانی نیا، محمد علی حسینی، اکبر بیگلریان صفحه 47
    تاثیر آموزش مهارتهای ارتباطی به پرستاران بر رضایتمندی بیماران از نحوه برقراری ارتباط مولود فرمهینی فراهانی، زهرا کاشانی نیا، دکتر محمدعلی حسینی، دکتر اکبر بیگلریان چکیده
    مقدمه
    یکی از مهم ترین عوامل مؤثر بر افزایش رضایتمندی بیماران و ارتقای نتایج بهداشتی درمانی، برقراری ارتباط مناسب بین پرستاران و بیماران می باشد. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر آموزش مهارتهای ارتباطی به پرستاران بر رضایتمندی بیماران از نحوه برقراری ارتباط انجام شده است.
    مواد و روش کار
    در این مطالعه نیمه تجربی 60 نفر از پرستاران شاغل در بیمارستانهای امام خمینی و ولیعصر اراک در بخش های داخلی و عفونی به روش تمام شماری انتخاب و به دو گروه آزمون و کنترل تقسیم شدند.80 نفر از بیماران همان بخش ها به روش نمونه گیری در دسترس (در دو گروه آزمون و کنترل) در هر مرحله از این مطالعه شرکت داشتند. جهت جمع آوری اطلاعات، از پرسشنامه استفاده شد. سپس اطلاعات در مرحله قبل و یک ماه بعد از مداخله جمع آوری گردید. بعد از مرحله اول، کارگاه آموزشی مهارتهای ارتباطی برای پرستاران گروه آزمون در دو روز بمدت 8 ساعت برگزار شد. اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون های آماری تی زوجی، تی و مربع کای تجزیه و تحلیل شد. مقدار P کمتر از 05/0 معنی دار لحاظ گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد بین رضایتمندی بیماران در مرحله قبل و بعد از مداخله درگروه آزمون اختلاف معنی داری وجود دارد (P=0/001). همچنین بعد از اجرای برنامه آموزشی بین رضایتمندی بیماران در دو گروه آزمون و کنترل اختلاف معنی داری دیده شد(P=0/001).
    بحث و نتیجه گیری
    یافته های این بررسی نشان می دهد که آموزش مهارتهای ارتباطی به پرستاران بر رضایتمندی بیماران تاثیر مثبت داشته است. بنابراین پیشنهاد می شود که برنامه های آموزشی مهارتهای ارتباطی برای پرستاران بطور مدون به اجرا درآید تا کیفیت مراقبت از مددجویان بالا رفته و رضایتمندی بیماران نیز افزایش یابد. واژه های کلیدی: آموزش، مهارتهای ارتباطی، پرستاران، رضایتمندی، بیماران
    کلیدواژگان: تاثیر آموزش مهارتهای ارتباطی به پرستاران بر رضایتمندی بیماران از نحوه برقراری ارتباط
  • مریم آقابراری، فضل الله احمدی، عیسی محمدی، ابراهیم حاجی زاده، عباس وروانی صفحه 55

    ابعاد جسمی، روحی روانی و اجتماعی کیفیت زندگی در زنان مبتلا به سرطان پستان تحت شیمی درمانی مریم آقابراری، دکتر فضل ا.. احمدی، دکتر عیسی محمدی، دکتر ابراهیم حاجی زاده، عباس وروانی فراهانی چکیده

    مقدمه

    فشارهای روانی، کاهش عملکردهای جسمی عاطفی اجتماعی، اختلال در عملکرد جنسی و تغییر در تصویر ذهنی به دنبال تشخیص و درمان سرطان پستان، کیفیت زندگی فرد مبتلا و خانواده وی را متاثر می سازد. پژوهش حاضر با هدف بررسی ابعاد جسمی، روحی روانی و اجتماعی کیفیت زندگی در زنان مبتلا به سرطان پستان تحت شیمی درمانی انجام شده است.

    مواد و روش کار

    مطالعه حاضر مطالعه ای است توصیفی تحلیلی مقطعی که بر روی 56 نفر از زنان مبتلا به سرطان پستان تحت شیمی درمانی مراجعه کننده به مرکز انستیتو کانسر بیمارستان امام خمینی شهر تهران در سال 1385 صورت پذیرفت. واحدهای مورد پژوهش بر اساس ویژگی های نمونه و به صورت در دسترس انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده پرسشنامه کیفیت زندگی مبتلایان به سرطان پستان (QOL – BC) و پرسشنامه دموگرافیک بود که اعتبار و اعتماد آن با روش اعتبار محتوی و دو نیمه کردن مورد تایید قرار گرفت. داده ها با استفاده از نرو افزار آماری SPSS و آمار توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که از نظر بعد جسمی، 5/62درصد واحدها کیفیت زندگی خوب و 5/37 درصد کیفیت زندگی متوسط و از نظر بعد روحی روانی، 9/42 درصد کیفیت زندگی خوب، 4/55 درصد کیفیت زندگی متوسط و 8/1درصد کیفیت زندگی ضعیف داشتند، این در حالی است که از نظر بعد اجتماعی، 4/21 درصد کیفیت زندگی خوب، 4/71 درصد کیفیت زندگی متوسط و 1/7 درصد کیفیت زندگی ضعیف داشتند. میانگین کلی کیفیت زندگی نمونه ها در 3 بعد یاد شده متوسط بوده است. نتایج حاصل از بررسی ارتباط میان ابعاد کیفیت زندگی با متغیرهای دموگرافیک و بیماری و درمان نیز نشان داد تنها بین سن با بعد روحی کیفیت زندگی (049/0=p) و بین نوبت اخیر شیمی درمانی با بعد جسمی کیفیت زندگی (000/0=p) و کیفیت زندگی کل (001/0 =p) ارتباط آماری معنی داری وجود داشت.

    بحث و نتیجه گیری

    زنان از مهمترین ارکان خانواده و جامعه می باشند، بنابراین بهبود کیفیت زندگی در زنان مبتلا به سرطان پستان نه تنها سبب بهبود بقای آنان می شود بلکه سبب افزایش کیفیت زندگی و انسجام بیشتر ساختارخانواده نیز می گردد از این رو لازم است تیم درمان جهت ارزیابی و بهبود کیفیت زندگی بیماران به ویژه در بعد روحی روانی و اجتماعی اقدام نمایند که در این میان بر نقش پرستاران تاکید می گردد.

    کلیدواژگان: سرطان پستان، شیمی درمانی، کیفیت زندگی، پرستار
  • رزیتا رضایی، زهرا بهشتی، فاطمه حاجی حسینی، سید جلیل سیدیاندی صفحه 67
    بررسی مقا یسه ای سلامت روان در دانشجویان سال اول و آخر رشته پرستاری رزیتا رضائی، زهرا بهشتی، فاطمه حاجی حسینی، سید جلیل سیدی اندی چکیده
    مقدمه
    با پیشرفت صنعت و تکنولوژی جدید و مشکلات مربوط به آن اختلالات و بیماری های روانی همانند مشکلات جسمانی، افزایش چشمگیری دارد و از آنجا که سلامت روان دانشجویان رشته پرستاری به دلیل ماهیت استرس زای رشته تحصیلی و تماس مداوم با بیماران اهمیت فراوانی دارد، لازم است تا مسائل عاطفی و روانی این قشر عظیم جدی تلقی شده و مورد رسیدگی قرار گیرد. با توجه به حساسیت سال اول و آخر تحصیل و وفاق بر این ا مر که رشته تحصیلی می توا ند نقش مهم و تاثیرگذاری بر وضعیت آینده تحصیلی و اجتماعی دانشجویان داشته باشد، مطالعه حاضر با هدف بررسی مقایسه ای سلامت روان در دانشجویان سال اول و آخر دانشکده پرستاری آمل انجام شده است.
    مواد و روش کار
    این مطالعه یک تحقیق توصیفی تحلیلی مقطعی است که به روش سرشماری بر روی همه دانشجویان سال اول و آخر دانشکده پرستاری آمل (85 نفر) انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه مشخصات فردی و نیز پرسشنامه سلامت عمومی 28 سوالی (GHQ-28) بوده و جهت تجزیه و تحلیل داده ها از برنامه آماری SPSS و آمار توصیفی و تحلیلی با ضریب اطمینان 95درصد استفاده شده است.
    یافته ها
    یافته های بدست آمده از بررسی پاسخ دانشجویان به آزمون28 GHQ- نشان داد که 6/30 درصد (26 نفر) کل دانشجویان مورد ارزیابی، دارای اختلالات روانی بودند که از این تعداد، 4/65 درصد (17 نفر) در سال آخر و 6/34 درصد (9 نفر) در سال اول دانشگاه مشغول به تحصیل بودند. میانگین نمرات کسب شده از نظر مشکلات جسمانی، افسردگی و اضطراب در دانشجویان سال آخر بالاتر بوده و دانشجویان مذکور در مقایسه با دانشجویان سال اول درصد بالاتری از اختلالات مذکور را نشان دادند (05/0 > P).
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج پژوهش نشان داد که دانشجویان سال آخر رشته پرستاری نسبت به سال اول از سلامت روان کمتری برخوردار بودند که احتمالا به علت ماهیت این رشته تحصیلی می باشد. لذا غربالگری دانشجو یان در معرض خطر در بدو ورود به دانشگاه و گسترش مراکز مشاوره دانشجویی و افزایش کارایی سیستم های بهداشت روان در دانشگاه ها جهت کاهش مشکلات و آشفتگی های روانی اجتماعی در دانشجویان رشته پرستاری پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: سلامت روان، دا نشجویان پرستاری، پرسشنامه سلامت عمومی
|
  • Dr Zohreh Parsa Yekta, Dr Farhad Ramezani Badr, Dr Alireza Khatoni Page 7
    Nursing student's viewpoints about their clinical competencies and its achievement level Parsa Yekta Z (Ph.D), Ramezani Badr F (Ph.Ds), Khatooni A3 (Ph.Ds).
    Introduction
    Clinical competency is the habitual and judicious use of communication, knowledge, technical skills, clinical reasoning, emotions and values in the clinical environments. Competency is a complex concept that encompasses such attributes as knowledge, skills, and attitudes. Acquirement of competency is final outcome and product of an educational system. The purpose of this study is to determine the viewpoint of nursing students about clinical competency and its level of achievement.
    Methods
    A Descriptive-analytic design was applied for 91 undergraduate nursing students from Tehran school of nursing and midwifery. The data was collected by a questionnaire consisted of two parts: 1) demographic characteristic, 2) clinical competencies included: systematic assessment and data gathering, care planning, ethical points, professional improvement, client and family comfort, effective care management, and collaboration with health team. (p<0.05).
    Results
    Among 91 students, 70 cases participated in this study. The results showed that most of the students were agree with the competencies: systematic assessment and data gathering 81.4%, care planning 78.65%, ethical points 81.4%, professional improvement 78.6%, client and family comfort 84.3%, effective care management 77.5%, and collaboration with health care team 80%. Also the most participants had amoderate view about their achievement to systematic assessment and data gathering 58.6%, care planning 52.9%, ethical points 68.6%, professional improvement 64.3%, client and family comfort 60%, effective care management 64.3%, and collaboration with health team 60%. There were not any significant correlations between demographic characteristic of participants and their view about clinical competency and its level of achievement.
    Conclusion
    The results indicated that all participants had not any agreement about production of clinical competency by current nursing education program. On the other hand the achievement level of competency by nursing students was moderate and weak. This study can be useful as a guideline to determine practical solutions of changing students’ view and their achievement to the clinical competency. Key Words: Undergraduate Nursing students, Students viewpoint, Clinical competenc, Level of achievement.
  • Mrs Mina Jouzi, Mrs Razieh Amini, Mrs Vajiheh Nourbakhsh Page 15
    Effects of massage therapy on blood pressure of patients with CVA Jouzi, M (MSc.), Amini R (MSc.), Noorbakhsh V3.
    Introduction
    Cerebrovascular accidents (CVA or strokes) are the third leading cause of death after myocardial infarction and cancer in western countries, most of which result from emboli or thrombosis. In addition to mortality, they lead to lifelong inability manifested by various ambulatory, physical, verbal, visual, memory, and… disorders. Along with routine supportive interventions at hospitals to reduce these problems, complementary therapies such as massage as one of the most important interventions are also applicable. The goal of this study was to determine the effects of massage therapy on systolic and diastolic blood pressures in patients with CVA in 2005.
    Methods
    In this quasi-experimental study with 2 groups, a prospective design at 2 stages was used. Subjects included 50 patients with CVA at neurology unit of Shariati Hospital in Isfahan, selected by convenience sampling method and randomly divided into 2 equal experimental and control groups. Inclusion criteria were confirmed diagnosis of CVA, ability to speak, complete consciousness, hospital stay at least for 1 week and desire to take part in the study. In the experimental group, massage technique was instructed to their attendants and after confirmation of its correctness, they performed it 7 times a day. Blood pressure of the subjects was measured before and after each massage. No specific intervention was performed in the control group except routine procedures. Data were collected by standard stethoscope and sphygmomanometer and compared in the two groups at the end.
    Results
    Paired t¬-test showed a significant decrease in the blood pressure of the massage group while the pressure significantly increased in the control group (P<0.05).
    Conclusion
    The results showed a decreasing effect of massage on blood pressure of CVA patients. Therefore, this therapy can be recommended as a complementary method along with routine treatments for better recovery and welfare of these patients.
  • Mrs Mozhgan Khademi, Mr Naclinical Human-Loving, Orem'S Self-Care Theory, Vegetative State Srollah Alimohammadi, Dr Ali Abedi, Mrs Page 23
    Human love or professional knowledge? Khademi M (MSc), Alimohammadi N (MSc), Abedi H.A (Ph.D), Dehghan Anary D (MSc).
    Introduction
    Disease or injury affects not only specific structures and physiological or psychological mechanisms but also integrated human functioning. When integrated functioning is seriously affected, the ability of an individual disturbs permanently or transiently for self-care. Vegetative state is one of severe and periodic states of unconsciousness and complete unawareness of self and surrounding environment. The patient loses his self-care ability and requires a complete compensative care system. The aim of this case report was to describe a successful long-term dependent care of a vegetative patient by family members according to Orem’s theory. Qualitative and quantitative data were gathered by interviewing with care givers, observing nursing care and examining the patient. Case: The case was an Iranian 34-year-old injured man in persistent vegetative state for 17 years after an explosion leading to head injury at war. His immediate care giver was his 58-year-old father with primary education. In physical examination, his integumentary, respiratory, and urinary systems were normal. Laboratory tests including blood cell counts, urinalysis, urine culture and electrolytes were also normal. Immobility complications (bedsore, contractures...), malnutrition and infections were not found.
    Conclusion
    This study confirms the healing nature of family care that ensures living by love and hope. According to Orem (2001), love is a positive human emotion that moves people beyond their situations. Benevolence as an active part of a perfect love enables nurses (care givers) to unite with their patients and this helps to realize specific life situations and to struggle to solve them. In critical conditions, the family power dominated by human love should be considered more than before by formal providers of care to empower family role. In addition, with respect to the role of human emotions in providing complete and effective care, developing humanistic attitudes and emotions should be of great concern in nursing education because caring needs not only professional knowledge but also human love, emotions and attitude.
  • Mrs Sohaila Shamsi Khani, Mr Aboulfazl Rahgoo, Dr Masoud Fallahi Khoshknab, Dr Mahdi Rahgozar Page 31

    Effects of problem solving training on coping skills of suicidal clients Shamsi Khani S (MSc.), Rahgoie A (MSc.), Fallahi M (Ph.D), Rahgozar M (Ph.D).

    Introduction

    Suicide is a primary health problem, requiring evidence-based information for prevention. Suicidal clients have difficulty in coping skills. Coping skills have important role in mental health. Cognitive therapies such as problem solving can improve coping skills and may be useful in the prevention of suicide. The Purpose of this study was to assess the effects of problem solving training on coping skills of suicidal clients.

    Methods

    In this quasi-experimental study, subjects consisted of 80 suicidal clients selected by purposive sampling and randomly divided into two equal case and control groups. A demographic questionnaire and Coping Skills Scale (Blinghs and Mous) were used for data collection. Reliability and validity of the questionnaire were obtained by Cronbach’s alpha, stability reliability and content methods. Both groups were first assessed in terms of their coping skills. 7-10 training sessions in the case group were hold 4 times a week for each client individually each lasted 30-45 minutes. Gholdfried and Davidson’s method in problem solving training was provided for them. 2 weeks after completion of the training, coping skill test was carried out in both groups.

    Results

    Findings showed no significant difference in coping skill variables (emotion and problem focused) before the intervention (P>0.05) but the difference became significant after the intervention (P=0.000) in the case group.

    Conclusion

    Problem solving training has significant effects on coping skills and, therefore, can be applied in the treatment of behavioral disorders. It may also prevent suicidal attempts in clients and promote their health condition.

  • Mr Majid Najafi Kolyaee, Dr Abbas Ebadi Page 41
    Effects of change position on back pain and vascular complications after coronary angiography Najafi Kalyani M (MSc.), Ebadi A (Ph.Ds).
    Introduction
    Coronary angiography is a routine cardiac diagnostic procedure. Patients are restricted to bed rest after the procedure due to potential vascular complications related to femoral approach. Many patients are required to stay at bed up to 24 hours. The effects of reducing this are still under investigation. The purpose of this study was to evaluate the effects of position change in bed on back pain and other complications in patients after angiography.
    Methods
    In this experimental study, 120 patients were randomly assigned equally either to a control or experimental groups. The control group received usual care, remaining supine and flat for 6 hours with the affected leg being straight. The experimental group changed their body position hourly, varying between supine, right side-lying, and left side-lying during the first 6 hours after coronary angiography.
    Results
    Regardless of the group, back pain intensity increased with longer stay at bed. In addition, the control group reported higher levels of pain at all four assessment times. Other complications such as nausea, vomiting, bleeding from the femoral site and hematoma were not significantly different between the control and experimental groups.
    Conclusion
    Findings suggest that patients may be able to safely change their position sooner in bed after coronary angiography. Changing position in bed may also reduce back pain and increase physical comfort. Not only does changing position not increase complications but it also decreases some of them. Key words: Position change, Back pain, Coronary angiography
  • Mrs Maryam Agha Barari, Dr Fazlollah Ahmadi, Dr Easa Mohammadi, Dr Ebrahim Hagizadeh, Mr Abbas Varvarani Page 55
    Introduction

    Psychological stress; decrease of physical, emotional and social function; sexual dysfunction and change of body image due to diagnose and cure of breast cancer influenced quality of life of patients and their family. This study was carried out in order to evaluation of physical, emotional and social dimensions of quality of life in breast cancer women undergoing chemotherapy

    Methods

    This study is Analytical – Descriptive - Cross sectional study that was carried out on fifty six breast cancer women undergoing chemotherapy in cancer institute center of Tehran Imam Khomeini hospital in 2006. The research samples were selected through simple sampling method according to the determined characteristics for the research samples. Data collection tools include quality of life breast cancer version (QOL – BC) and demographic questionnaire.

    Results

    In physical dimension of QOL, 62/5% of patients had good QOL and 37/5% had moderate QOL and in emotional dimension of QOL, 42/9% had good QOL and 55/4% had moderate QOL and 1/8% had poor QOL; whereas in social dimension of QOL 21/4% had good QOL and 71/4% had moderate QOL and 7/1% had poor QOL. The total mean of QOL of patients in three dimensions of QOL (physical, emotional & social) was moderate. Also data analysis showed that there were a statistically significant correlation between age with emotional dimension of QOL (P=0/049) and between recent time of chemotherapy with physical dimension of QOL (P=0/000) and total quality of life (P=0/001).

    Conclusion

    The women are one of the most important branches of family and society so improvement of QOL in breast cancer women results in not only improvement of their survival but also results in increase of family QOL and more consistency of family and society construction therefore it is necessary that treatment team evaluate and improve QOL in this patients. In this field emphasis on role of nurses.

  • Rezai R. , Beheshti Z. , Hajihoseini F. , Seiedi J. (Msc.). Page 67
    Introduction
    By Progress in new industry and technology and related problems psychic disease and disorders had much increased the same as somatic disorders. While psychic health of students is of grate importance it is necessary to consider and study their emotional and psychic problems.
    Methods
    This study is a cross-sectional analysis which was done an first and last grade students of Amol Nursing Department (85 people). The data collection was through questionnaire including the following parameters: age, marital status, studying grade, residence status, family’s address, studying status, general health questionnaire include 28 questions (GHQ-28)
    Results
    Results obtained from analysis of student’s answers to test GHQ-28 showed that 30.6 percent (26 people) of all students had psychic disorders, witch 65.4 percent (17 people) were last grade, and 34.6 percent (9 people) were first grade students. The percentage of last grade students was higher on somatic disorders, depression and anxiety. The so called students showed high percentage of disorders mentioned above (p<0.05).
    Conclusion
    Studying nursing can result in disorder in one’s confrontational mechanisms and appearance of neurosis or psychosis in students because of nature of their major and longtime psychic stress. Various studies showed that psychic health system universities are efficient in decreasing psycho-social problems and disorders in students